franciaágy

Kedves Vendégünk! Engedje meg, hogy mielőtt kiválasztaná álmai ágyát, írásunkkal megpróbáljunk segítséget nyújtani ebben.
Egy franciaágy kiválasztása első pillanaban egyszerű feladatnak tűnhet. Az ár vagy a katalógusok képei nagy csábító erővel bírnak. Az ágy hazaérkezte után érheti meglepetésként a vásárlót, hogy túl nagy, kényelmetlen a használata, az olcsó ágy amely annyira jó fogásnak tűnt, hosszú-hosszú évek helyett csak rövid ideig lesz hű társ. Ne sajnáljuk hát az időt a lehető legjobb franciaágy megtalálására, hiszen életünk majd egy harmadát alvással töltjük. Egyáltalán nem mindegy, milyen körülmények között.
Az alábbi kérdések ismeretében könnyen megtalálja majd azt az ágyat, amelyet talán még az unokája is szívesen használ majd.

Milyen méretű legyen a franciaágy?

Vásárlás előtt gondolja végig: hogyan alszik? A párjával szorosan összebújva? Esetleg mindkettőjüknek megvan a saját territóriuma? Az első esetben egy 140 - 160 cm széles ágy a jó választás, utóbbi esetben a 180 cm-es, de nem túlzás a 200 cm széles franciaágy vásárlása sem. Az ágy méretét a szoba nagysága is behatárolhatja. Egy franciaágy a katalógusban lehet fantasztikusan néz ki, ám amint a szobánkba kerül, már rá sem ismerünk. Rosszul mutat, túlságosan kitölti a teret, nehézkes a használata. A szobánk nagyságának ismeretében könnyen elkerülhetjük a későbbi csalódást. Készítsünk méretarányos rajzot a helyiségről a már meglévő berendezési tárgyakkal együtt és ebbe helyezzük bele a kiválasztott ágy méretarányos rajzát. Vegyük figyelembe, hogy a kényelmes használathoz legalább 60cm közlekedőt érdemes hagyni a franciaágy oldalai mellet. Így fáradtan sem kell attól tartanunk, hogy valaminek nekiütközünk.

Milyen fából készüljön a franciaágy?

Időtálló értékes bútorok csak kemény fából készülnek. A franciaágy anyaga meghatározza majd mennyi ideig tudjuk használni azt. Ha csak néhány évben gondolkodunk, mert szeretjük gyakran megváltoztani a szobánk kinézetét, vagy csak átmeneti megoldásra van szükség, jó választás lehet a bútorlapból vagy fenyőből készült ágy is. Legyünk tisztában azonban azzal, hogy a fenyőből készített bútor ugyan "tömörfa" bútor, azonban ez a fafaj nem igazi bútorfa. Könnyű, puha, emiatt sérülékeny. Ez különösen sötétebb színek esetén lehet majd feltűnő. Ha hosszú ideig szeretnénk egy értékes bútor tulajdonosai lenni, a franciaágy keményfából készüljön.
A bükk Magyarországon gyakori, aránylag kedvező árú fafaj. Tömött zárt pórusú, ezért szép, sima felülete van. Érdemes ilyen fát választani, ha azt szeretnénk, hogy franciaágy a természetes fa színtől eltérő színű legyen.
A tölgy értékesebb időtálló, súlyos hatású fa, nyitottabb pórusú szép erezettel. A természetes színe lágy fehéres világosbarna. Festve kevésbé homogén, mint a bükk, ezért érdekes színhatásokat ad. Antik hatás eléréséhez is ilyen fát használnak.
A kőris gyönyörű világos fa, határozott szép erezettel. Ha festett lesz a franciaágy, ne ebből a fafajtából készüljön, mert úgy elvész a szépsége.
Cseresznyét régebben az igazán értékes bútorokhoz használták. Színe mélyebb barna enyhén vöröses hatással. Ha ebből készül a franciaágy, idő és értékálló darabot vásárol.

Franciaágy ágyneműtartóval vagy a nélkül?

A franciaágy kiválasztásakor gondoljon arra is, hogy hol fogja tartani majd az ágyneműjét. Ha külön szekrénye, ágyneműtartó komódja van, estleg a franciaágyon szertei elrendezni a párnáit nincs feltétlen szükség ágyneműtartós kivitelre. Ellenben egy ágyneműtartó a ritkán használt tárgyaknak is remek búvóhelye lehet. Ágyneműtartót fiókos vagy matraccal együtt felnyitható változatban választhatunk. A fiókos változat nagyobb helyigényű, de általában kedvezőbb árú. Emellett bármilyen típusú ágyrács használható az ágyhoz. A pakoló hely azonban valamivel kisebb, mint a felnyitható típusoknál.

Hogyan használom a franciaágyam?

Szívesen lustálkodik az ágyában? Szeret olvasni? Gyakran fejezi be az ágyban gépen a munkát? Szeret romantikus hangulatot teremteni gyertyákkal? Kedveli, ha sok személyes tárgy veszi körül? Ha a fentiek bármelyike igaz Önre, olyan franciaágy legyen a választása, amelynek vannak oldalsó polcai, széles háttámláján pedig kényelmesen elhelyezheti apróságait. Ha szívesen olvas az ágyban, érdemes a franciaágy stílusának megfelelő lámpa beszerzéséről is gondoskodni a vásárláskor.

Milyen stílusú legyen a franciaágy?

Ez a szabad fantázia birodalma. Néhány apróságot érdemes azonban szem előtt tartani: Az az ágy, ami egy katalógus hatalmas világos szobájában gyönyörűnek látszik, az otthoni 20 m2-en egészen más hatást kelt majd. Próbáljunk a meglévő bútoraink stílusával harmonizáló ágyat keresni. Ha a kiválasztott franciaágy egészen más stílusú mint a már meglévő bútoraink, tárgyaink, három lehetőség kínálkozik előttünk: Fájó szívvel lemondunk az álmaink ágyáról, idővel átalakítjuk a szoba hangulatát vagy egyszerűen fittyet hányunk minden ajánlásnak, stílusnak és élvezzük a hálószobánk tarka világát.

Milyen színű legyen a franciaágy?

Egy jó szakember aki szeret a fával dolgozni erre a kérdésre csak egyféleképpen felelhet: hagyja meg a fát a természetes színében pompázni, hiszen így lesz a legtartósabb, legértékesebb. Azonban a kérdésre adott választ árnyalja a szobának és a már meglévő bútorainknak a színvilága, valamint az, hogy szeretjük a mindenkori divat szerinti tárgyakkal körülvenni magunkat. A divatot meghatározó tervezők szívesen használnak ritka egzotikus faanyagokat. Ezek azonban Magyarországon nehezen hozzáférhetők és emiatt meglehetősen költségesek. Többek között ezek utánzása miatt is festjük a franciaágy anyagát adó fát. Ez jellemzően pácolással történik, ami annyit tesz, hogy a franciaágy fáját vízben, olajban vagy alkoholban oldható festékanyaggal színezzük. A franciaágy színének kiválasztásánál is vegyük figyelembe a szoba méretét. A világos bútorok könnyed vidám hatást adnak egy szobának, tágíthatják is azt. A sötét bútorok súlyosabbak, melegebb benyomást keltenek, de szűkítik a teret.

Milyen legyen a franciaágy felületkezelése?

A két leggyakrabban használt módszer, a lakkozás illetve az olajozás. Az első esetén a franciaágyat vizes bázisú lakkal festékszórással több rétegben vonjuk be, így képezve matt, selyemfényű vagy fényes felületet. Az így készült ágy könnyen tisztítható, ápolható. Hátránya, hogy a lakk használat során idővel megkopik és bár a franciaágy felújítható, különösen ha festett, szépen csak szakműhelyben lehet elvégezni. A másik gyakran használt technika az olajozás. Ekkor természetes olajok segítségével végezzük a felületkezelést. Előnye, hogy mivel természetes alapú, kevésbé terheli a környezetet. Gyönyörűen feltüzeli és kiemeli a fa erezetét, emellett kellemes illatú is lesz a franciaágy. A szükséges felújítását mi magunk is elvégezhetjük. Hátránya, hogy a felületkezelés időigényes, emiatt drágább. A franciaágy esetleges színezése az olajba kevert pigmenttel történik, emiatt a színskála korlátozottabb a pácolással elérhetőhöz képest. Elsősorban a natúr "föld" színeket kedvelőknek ajánlott. Természetes alapanyagok miatt gyerekbútor készítésékor is ezt használjuk.

Hogyan történik egy franciaágy megrendelése?

Minden franciaágy egyedileg készül, messzemenően figyelembe véve a megrendelő igényeit. A gyártás megkezdése előtt egyeztetjük a legfontosabb kérdéseket. A megbeszélteket szerződésben rögzítjük, amely kitér a franciaágy minden paraméterére (szín, méret, faanyag stb.), a gyártás határidejére, a garanciális feltételekre. Ha mindkét fél elégedett a szerződéssel, a vételár 60%-ának, azaz az anyagköltségnek átutalása után elkezdjük a franciaágy készítését.

Hogyan kerül Önhöz a franciaágy ?

Az ágy elkészülte után lehetőség van személyes átvételre vagy választhat házhozszállítást is. Ez esetben előzetesen, a távolság alapján számoljuk ki a díjat, amely tartalmazza a helyszíni összeszerelést is. Budapesten és környékén jelenleg 10 000 Ft a kiszállítási díj.

japandesign