franciaágy

Kedves Vendégünk! Engedje meg, hogy mielõtt kiválasztaná álmai ágyát, írásunkkal megpróbáljunk segítséget nyújtani ebben.
Egy franciaágy kiválasztása elsõ pillanaban egyszerû feladatnak tûnhet. Az ár vagy a katalógusok képei nagy csábító erõvel bírnak. Az ágy hazaérkezte után érheti meglepetésként a vásárlót, hogy túl nagy, kényelmetlen a használata, az olcsó ágy amely annyira jó fogásnak tûnt, hosszú-hosszú évek helyett csak rövid ideig lesz hû társ. Ne sajnáljuk hát az idõt a lehetõ legjobb franciaágy megtalálására, hiszen életünk majd egy harmadát alvással töltjük. Egyáltalán nem mindegy, milyen körülmények között.
Az alábbi kérdések ismeretében könnyen megtalálja majd azt az ágyat, amelyet talán még az unokája is szívesen használ majd.

Milyen méretû legyen a franciaágy?

Vásárlás elõtt gondolja végig: hogyan alszik? A párjával szorosan összebújva? Esetleg mindkettõjüknek megvan a saját territóriuma? Az elsõ esetben egy 140 - 160 cm széles ágy a jó választás, utóbbi esetben a 180 cm-es, de nem túlzás a 200 cm széles franciaágy vásárlása sem. Az ágy méretét a szoba nagysága is behatárolhatja. Egy franciaágy a katalógusban lehet fantasztikusan néz ki, ám amint a szobánkba kerül, már rá sem ismerünk. Rosszul mutat, túlságosan kitölti a teret, nehézkes a használata. A szobánk nagyságának ismeretében könnyen elkerülhetjük a késõbbi csalódást. Készítsünk méretarányos rajzot a helyiségrõl a már meglévõ berendezési tárgyakkal együtt és ebbe helyezzük bele a kiválasztott ágy méretarányos rajzát. Vegyük figyelembe, hogy a kényelmes használathoz legalább 60cm közlekedõt érdemes hagyni a franciaágy oldalai mellet. Így fáradtan sem kell attól tartanunk, hogy valaminek nekiütközünk.

Milyen fából készüljön a franciaágy?

Idõtálló értékes bútorok csak kemény fából készülnek. A franciaágy anyaga meghatározza majd mennyi ideig tudjuk használni azt. Ha csak néhány évben gondolkodunk, mert szeretjük gyakran megváltoztani a szobánk kinézetét, vagy csak átmeneti megoldásra van szükség, jó választás lehet a bútorlapból vagy fenyõbõl készült ágy is. Legyünk tisztában azonban azzal, hogy a fenyõbõl készített bútor ugyan "tömörfa" bútor, azonban ez a fafaj nem igazi bútorfa. Könnyû, puha, emiatt sérülékeny. Ez különösen sötétebb színek esetén lehet majd feltûnõ. Ha hosszú ideig szeretnénk egy értékes bútor tulajdonosai lenni, a franciaágy keményfából készüljön.
A bükk Magyarországon gyakori, aránylag kedvezõ árú fafaj. Tömött zárt pórusú, ezért szép, sima felülete van. Érdemes ilyen fát választani, ha azt szeretnénk, hogy franciaágy a természetes fa színtõl eltérõ színû legyen.
A tölgy értékesebb idõtálló, súlyos hatású fa, nyitottabb pórusú szép erezettel. A természetes színe lágy fehéres világosbarna. Festve kevésbé homogén, mint a bükk, ezért érdekes színhatásokat ad. Antik hatás eléréséhez is ilyen fát használnak.
A kõris gyönyörû világos fa, határozott szép erezettel. Ha festett lesz a franciaágy, ne ebbõl a fafajtából készüljön, mert úgy elvész a szépsége.
Cseresznyét régebben az igazán értékes bútorokhoz használták. Színe mélyebb barna enyhén vöröses hatással. Ha ebbõl készül a franciaágy, idõ és értékálló darabot vásárol.

Franciaágy ágynemûtartóval vagy a nélkül?

A franciaágy kiválasztásakor gondoljon arra is, hogy hol fogja tartani majd az ágynemûjét. Ha külön szekrénye, ágynemûtartó komódja van, estleg a franciaágyon szertei elrendezni a párnáit nincs feltétlen szükség ágynemûtartós kivitelre. Ellenben egy ágynemûtartó a ritkán használt tárgyaknak is remek búvóhelye lehet. Ágynemûtartót fiókos vagy matraccal együtt felnyitható változatban választhatunk. A fiókos változat nagyobb helyigényû, de általában kedvezõbb árú. Emellett bármilyen típusú ágyrács használható az ágyhoz. A pakoló hely azonban valamivel kisebb, mint a felnyitható típusoknál.

Hogyan használom a franciaágyam?

Szívesen lustálkodik az ágyában? Szeret olvasni? Gyakran fejezi be az ágyban gépen a munkát? Szeret romantikus hangulatot teremteni gyertyákkal? Kedveli, ha sok személyes tárgy veszi körül? Ha a fentiek bármelyike igaz Önre, olyan franciaágy legyen a választása, amelynek vannak oldalsó polcai, széles háttámláján pedig kényelmesen elhelyezheti apróságait. Ha szívesen olvas az ágyban, érdemes a franciaágy stílusának megfelelõ lámpa beszerzésérõl is gondoskodni a vásárláskor.

Milyen stílusú legyen a franciaágy?

Ez a szabad fantázia birodalma. Néhány apróságot érdemes azonban szem elõtt tartani: Az az ágy, ami egy katalógus hatalmas világos szobájában gyönyörûnek látszik, az otthoni 20 m2-en egészen más hatást kelt majd. Próbáljunk a meglévõ bútoraink stílusával harmonizáló ágyat keresni. Ha a kiválasztott franciaágy egészen más stílusú mint a már meglévõ bútoraink, tárgyaink, három lehetõség kínálkozik elõttünk: Fájó szívvel lemondunk az álmaink ágyáról, idõvel átalakítjuk a szoba hangulatát vagy egyszerûen fittyet hányunk minden ajánlásnak, stílusnak és élvezzük a hálószobánk tarka világát.

Milyen színû legyen a franciaágy?

Egy jó szakember aki szeret a fával dolgozni erre a kérdésre csak egyféleképpen felelhet: hagyja meg a fát a természetes színében pompázni, hiszen így lesz a legtartósabb, legértékesebb. Azonban a kérdésre adott választ árnyalja a szobának és a már meglévõ bútorainknak a színvilága, valamint az, hogy szeretjük a mindenkori divat szerinti tárgyakkal körülvenni magunkat. A divatot meghatározó tervezõk szívesen használnak ritka egzotikus faanyagokat. Ezek azonban Magyarországon nehezen hozzáférhetõk és emiatt meglehetõsen költségesek. Többek között ezek utánzása miatt is festjük a franciaágy anyagát adó fát. Ez jellemzõen pácolással történik, ami annyit tesz, hogy a franciaágy fáját vízben, olajban vagy alkoholban oldható festékanyaggal színezzük. A franciaágy színének kiválasztásánál is vegyük figyelembe a szoba méretét. A világos bútorok könnyed vidám hatást adnak egy szobának, tágíthatják is azt. A sötét bútorok súlyosabbak, melegebb benyomást keltenek, de szûkítik a teret.

Milyen legyen a franciaágy felületkezelése?

A két leggyakrabban használt módszer, a lakkozás illetve az olajozás. Az elsõ esetén a franciaágyat vizes bázisú lakkal festékszórással több rétegben vonjuk be, így képezve matt, selyemfényû vagy fényes felületet. Az így készült ágy könnyen tisztítható, ápolható. Hátránya, hogy a lakk használat során idõvel megkopik és bár a franciaágy felújítható, különösen ha festett, szépen csak szakmûhelyben lehet elvégezni. A másik gyakran használt technika az olajozás. Ekkor természetes olajok segítségével végezzük a felületkezelést. Elõnye, hogy mivel természetes alapú, kevésbé terheli a környezetet. Gyönyörûen feltüzeli és kiemeli a fa erezetét, emellett kellemes illatú is lesz a franciaágy. A szükséges felújítását mi magunk is elvégezhetjük. Hátránya, hogy a felületkezelés idõigényes, emiatt drágább. A franciaágy esetleges színezése az olajba kevert pigmenttel történik, emiatt a színskála korlátozottabb a pácolással elérhetõhöz képest. Elsõsorban a natúr "föld" színeket kedvelõknek ajánlott. Természetes alapanyagok miatt gyerekbútor készítésékor is ezt használjuk.

Hogyan történik egy franciaágy megrendelése?

Minden franciaágy egyedileg készül, messzemenõen figyelembe véve a megrendelõ igényeit. A gyártás megkezdése elõtt egyeztetjük a legfontosabb kérdéseket. A megbeszélteket szerzõdésben rögzítjük, amely kitér a franciaágy minden paraméterére (szín, méret, faanyag stb.), a gyártás határidejére, a garanciális feltételekre. Ha mindkét fél elégedett a szerzõdéssel, a vételár 60%-ának, azaz az anyagköltségnek átutalása után elkezdjük a franciaágy készítését.

Hogyan kerül Önhöz a franciaágy ?

Az ágy elkészülte után lehetõség van személyes átvételre vagy választhat házhozszállítást is. Ez esetben elõzetesen, a távolság alapján számoljuk ki a díjat, amely tartalmazza a helyszíni összeszerelést is. Budapesten és környékén jelenleg 10 000 Ft a kiszállítási díj.

japandesign